Same same, but different

25 Mrt

Hallo thuisfront?

Ik ben helemaal terug! Waarom ben ik twee maanden ‘off radar’ geweest? Waar zat ik ondergedoken? En wat deed ik op die plek?

Ik neem jullie terug mee naar een druilerige januaridag… Ningbo was intussen een spookstad: winkelrekken werden niet meer bijgevuld, restaurants werden gesloten en koning winter had China in z’n greep. Vluchten leek de enige optie en ik wisselde het grijze winterweer van China in voor het kleurrijke Zuid-Oost Azië. Eens aangekomen in Kuala Lumpur, Maleisië, ontmoette ik mijn medevoortvluchtige: Luca Janssens. Drie jaar sinologie in Leuven, waarvan twee jaar mijn buurjongen, zes maanden China en een gedeelde liefde voor hetzelfde hondenras, maakte hem tot mijn perfecte kompaan. Onze vluchtroute pasten we voortdurend aan, maar in grote lijnen ging het zo: van Maleisië trokken we naar Thailand, van daaruit reisden we verder naar Cambodja om vervolgens te eindigen in Vietnam. Zes weken, twee rugzakken en ontelbare fascinerende ontmoetingen later, zijn we niet zomaar ontsnapt aan de winter in China: we zijn een onvergetelijke reis en een schitterend avontuur rijker!

met Luca

Ik zou een boek kunnen schrijven vol kleurrijke anekdotes over onze hobbelige bus- en treinritten, toiletstops in open veld, aapjes die toeristen bestelen in Thailand, tuktuk-chauffeurs die ons niet naar onze bestemming maar naar dure juwelierszaken reden (hallo commissie), wezelpoep in je koffie, ladyboys op fascinerend hoge hakken, Indische filmvoorstellingen, verdwalen in de jungle, muay-thai bokswedstrijden, fietstochtjes op het Cambodjaanse platteland… Maar laat ik een lang verhaal kort maken en de absolute toppers op een rijtje zetten:

 • Thaipusam Festival in Georgetown, Maleisië

Eerst wil ik jullie graag voorstellen aan mijn nieuwe vriend Maleisië. Dit prachtige land is er één van veel gezichten. We vonden er Chinese, Britse, Pakistaanse en Indische invloeden. Het grootste bewijs dat de Indische gemeenschap goed vertegenwoordigd is in Maleisië is wel het grote Hindu-festival Thaipusam. Jongens van wie hun ‘wens’ in vervulling ging, bedanken hun god door hun wangen te doorspiezen, hun rug te piercen en rond te dansen met een zware last op hun schouders. Eng, maar wat een ervaring!

Thaipusam

Thaipusam

 • Kamperen op het verlaten eiland Koh Tarutao, Thailand

Tentje op het strand, uitzicht op de zee en zelfgemaakte papayasalade van een Thais vrouwtje. Moet ik nog meer zeggen? Dit was vakantie ten top! Geen drukte, geen toeristen en het strand helemaal voor ons alleen… Alsof we in een vakantiebrochure beland waren! =)haha

Koh Tarutao

 • Bangkok, Thailand

In deze bruisende stad is werkelijk alles mogelijk! Dit is de plaats waar alles kan en ALLES te koop is: van identiteitskaarten tot een avond met een Thaise schone. Anderzijds ben jij als toerist niet meer dan een wandelende portefeuille: je geld zal hier rollen! In no-time word je hier een meester-onderhandelaar en als kers op de taart kan je jezelf een Oxford-diploma uitreiken. Dream big!

Bangkok

Bangkok

 • Karen Longneck Tribe, Chiang Mai, Thailand

Iedereen kent ze wel: de mooie vrouwen met de gouden ringen om hun nek. Vanaf vijf jaar krijgen de meisjes van deze stam die beroemde ringen om hun nek geschoven. Die ringen kunnen nog uitgedaan worden: pas vanaf tien jaar volgt de definitieve variant. Onze gids legde uit hoe kinderen ‘vrij’ waren om de gouden ringen te weigeren. ‘Vrij’ tussen aanhalingstekens ja, want welk tienjarig kind weigert nu wat de hele gemeenschap van haar verwacht? Deze stam wordt niet ondersteund door de Thaise overheid en leeft van het toerisme. Vrouwen weven sjaaltjes om later te verkopen en mannen houden olifantentrekkings voor toeristen, zoals wij.

Karen Longneck Tribe

baby-olifantje =)

 • Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja

Ontelbaar veel tempels hebben we op deze reis bezichtigd, maar het hoogtepunt was ongetwijfeld het beroemde Angkor Wat. We waren zo onder de indruk dat we na ons eerste bezoek nog een keertje terugkeerden om ook de zonsopgang te bezichtigen. De tempel is naar het westen gebouwd, wat mooie taferelen oplevert ‘s morgens vroeg. Ook de andere duizend jaar oude tempels in de buurt waren erg impressionant: zo gingen we ook een kijkje nemen in de Bayon-tempel, met gezichten uitgehouwen in de wanden van de tempel, en in de Ta Prohm-tempel, waar de boomwortels over de tempels krullen en waar bovendien Tomb Raider werd opgenomen. Het enige jammere aan al deze tempels is dat IEDEREEN ze wilt zien en je tussen een hele horde toeristen loopt. Een mooie foto maken is dus een hele klus! =)haha

Angkor Wat

Bayon tempel

Ta Prohm tempel

 • Phnom Penh, Cambodja

Cambodja liet zo’n diepe indruk op me na dat het voor mij het absolute hoogtepunt van de reis was. De bevolking is er eerst en vooral erg arm. Ze doen zo hard hun best om je wat te verkopen in hun winkeltjes en in een seconde vragen ze nog slechts de helft van de aanvankelijke prijs voor hun souvenirs. Bovendien zitten in het hele land nog landmijnen in de grond en de slachtoffers daarvan kunnen niet op veel steun van de overheid rekenen. Ook prostitutie is een probleem. ‘No money, no honey’ is wat een Cambodjaanse schone tegen twee dikke westerse mannen prevelde.  Daarnaast waren we ook erg aangedaan van ons bezoek aan de Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Hier kan je nog bezichtigen hoe Pol Pot en zijn communistische Khmer Rouge amper veertig jaar geleden hun eigen volk folterden en gruwelijk vermoordden. Ondanks dat alles, zijn de mensen hier ongelooflijk vriendelijk! We kregen meer dan eens een bedankje van de locals om de tijd te nemen om hun land te bezoeken. En dat was het meer dan waard.

 • Mekong Delta, Vietnam

Op een roeibootje op de Mekong Delta, met tussenstops bij een lokale cocos-snoepjes handel, een plaatselijke imker  en tussendoor nog een slang in je nek! Erg toeristisch, maar wat een dag =)haha

op de Mekong Delta

Brrr...

 • Een dagje erop uit met onze Easyriders in Dalat, Vietnam

Deze lokale motorrijders kennen de streek als hun broekzak en nemen je, vanachter op hun motor, mee naar de mooiste plekjes in de omgeving. Zo toonden ze ons een zijdeweverij, prachtige watervallen en een minoriteitendorpje in de buurt. In dit land zal je er bovendien niet aan ontsnappen: motors domineren het Vietnamese verkeer, zoals fietsen dat in Leuven doen! =)haha

op de motor =)

Helaas komt aan elke mooie ervaring ook een eind en eerlijk waar? Na zes weken begon het toch wat te kriebelen om mijn vertrouwde Ningbo weer te zien. ‘Same same, but different’, zou je het weerzien kunnen omschrijven, zoals ook de Thaise verkopers hun ‘unieke’ producten aanprijzen. Het heeft twee weken geduurd voor ik hier weer op mijn pootjes terecht kwam, maar intussen ben ik alweer een flinke student in de F-klas, een jaartje ouder en ongeduldig om binnen minder dan een week mijn ouders en zusje op te halen op de luchthaven in Shanghai! Life’s good, maar die conclusie hadden jullie zelf al kunnen trekken misschien? =)

Veel liefs vanuit het verre China!

 

Advertenties

6 Reacties to “Same same, but different”

 1. Ruben Leten 25 maart 2013 bij 5:55 pm #

  Wow, wat een rondreis!

  Fantastisch dat je dit gedaan hebt en je zal het waarschijnlijk nooit meer vergeten 🙂

  Ik denk dat iedereen heel jaloers is, wie wil er nu niet zijn eigen privé strand of een high five geven aan een olifant :d

  Veel plezier nog in China!

 2. Heidi Paulissen 25 maart 2013 bij 8:13 pm #

  Amai zeg, inderdaad impressionant allemaal!
  De foto’s zijn ook heel mooi! Deze ervaring kan niemand je meer afnemen!

  We willen je langs deze weg ook nog een hele dikke proficiat wensen met je verjaardag!

  Heel veel groetjes!
  oom Stefan en tante Heidi

  • Anneleen in China 26 maart 2013 bij 9:46 am #

   Dankje tante Heidi! De reis was inderdaad een ervaring om te koesteren =) Dikke zoentjes en tot snel!

 3. Chantal 26 maart 2013 bij 9:58 am #

  Boeiend reisverslag en mooie foto’s. Dit is toch wel een onvergetelijke en unieke ervaring.

  Nog een dikke proficiat met je verjaardag. En geniet van het weerzien met de familie.

  Groetjes
  Chantal en Valentin

  • Anneleen in China 27 maart 2013 bij 6:10 am #

   Dankjewel Chantal en Valentin!
   Binnenkort is het Karoliens beurt al 😉
   Groetjes, Anneleen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: