Eerste lesweek en… vakantie!

27 Sep

Hoi thuis!

Eindelijk nog eens een blogberichtje! De afgelopen weken waren dan ook superdruk. Naast de lessen die van start gingen, liep ik ook van hot naar her om de hele papierrompslomp in orde te brengen. Dat is sinds gisteren officieel achter de rug: ik ging mijn paspoort terug ophalen, mét Chinees studentenvisum! Joepie! =)haha

Inderdaad, ook mijn Chinese lessen gingen vorige week van start en wat bleek? Onze Chinese leerkrachten zijn geen doetjes! Tegen een tempo van drie opstellen per week, elke dag dicteetjes en grammatica-oefeningen voorbereiden én twee keer in de week stukken tekst vanbuiten leren om nadien voor te dragen voor de klas, bleek al snel dat we hier niet gekomen waren om op onze luie kont te zitten. Dat was even slikken, maar op deze manier steek ik er wel heel wat van op. Jullie vinden me dan ook elke dag van 10uur ’s morgens tot half3 of half4 in de namiddag braafjes achter de schoolbanken. Het enige jammere is dat ik in het dagelijkse leven zo weinig Chinees spreek. In ons ‘uitwisselingsstudentenhotel’ is Engels de voertaal en blijft Chinees wat achterwege. Eigenlijk is een gastgezin ideaal om een vreemde taal onder de knie te krijgen: zo is er geen ontsnappen aan. Maar gelukkig heb ik mijn Chinese vriendin Yaoyao nog!

Zondag gingen we samen jiaozi 饺子 of dumplings eten en ze stelde voor om me te leren hoe ik ze zelf kon maken! =)haha Daarna gaf ze me een rondleiding op haar kot. De Chinese studenten op de campus delen één kamer met z’n vieren, maar ondanks de kleine ruimte zag het er erg netjes uit. Ze leende me ook een Chinees boek van een Chinese auteur. Het gaat over hoe je door de ‘muur’ om je heen kan breken en het is eigenlijk een psychologisch boek. Ze legde me uit dat ze veel geleerd had door dit boek te lezen en ze zei dat ik ook maar eens een poging moest wagen. Misschien nog wat moeilijk, maar toch het proberen waard! Vervolgens haalde ze een fotoalbum te voorschijn en toonde ze foto’s van haar vrienden en vriendinnen. Opvallend was het Chinese schoonheidsideaal! Die ene lelijke vriendin met de witte huid, was steevast de mooiste op de foto en ook de magere meisjes zijn top! Daarna stelde ze me voor aan een vriend van haar, die net als zij International Trade studeert en ze liet me ook kennismaken met de vrucht youzi 柚子. Exotisch fruit, daar word ik altijd blij van! In het Engels: pomelo. Lekker zoet en eet je als een gigantische mandarijn =)haha Dinsdagavond kwam Yaoyao ook nog even langs: haar vriendin zat onder bij de kapper en ze hielp me nog met mijn huiswerk! Super!

Ook mijn Braziliaanse roots vond ik even terug hier in China: samen met Nina en twee Braziliaanse vrienden van haar, gingen we – voor een tweede keer – het Chinese uitgaansleven verkennen. We trokken naar Laowaitan en dat doet, met de ene bar naast de andere, heel erg denken aan de oude markt in Leuven. Enig verschil: het bier is hier drie keer zo duur! Chinezen waren er ook niet te vinden: het was een typische trekpleister voor buitenlanders.

Zoals de titel misschien wel doet vermoeden, hebben we volgende week, na amper twee weken school, alweer vakantie! Dit ter ere van het Maanfestival of Midherfstfestival, zhongqiujie中秋节. Wat de Chinezen juist doen op die dag, is me niet helemaal duidelijk. Yaoyao zei dat mensen probeerden terug te keren naar huis en vooral veel maankoekjes eten. Over maankoekjes gesproken: ze zijn heerlijk en ik probeerde al alle smaken! Dat was wel voor ik ontdekte dat ze een caloriebom waren! Nu komt mijn gym abonnement dus wel van pas: damage controll, je weet wel. =)haha Mijn plannen voor volgende week? Dit is het moment om mijn Belgische klasgenootjes nog eens terug te zien en we plannen een hele reis: we trekken van Shanghai naar Suzhou, waar Joke en Thomas wonen, van Suzhou naar Hangzhou, waar Tessa woont en we sluiten af in Ningbo, waar ik mijn klasgenootjes op mijn beurt zal rondleiden. =)

Tot volgende week en… happy moon festival! 😉

 

 

Advertenties

10 Reacties to “Eerste lesweek en… vakantie!”

 1. Sara Cosemans 27 september 2012 bij 5:08 am #

  Hey Anneleen, is dat onze lieve Yaoyao van ZUL?

 2. YOANA 27 september 2012 bij 5:33 am #

  Leuke blog, Anneleen!! 😀
  Tot morgen! :p

 3. Heleen Nobels 27 september 2012 bij 8:44 am #

  Het klinkt super leuk! Ik wou dat ik er zelf was! 😉 Veel amusement!

 4. rakehell007 28 september 2012 bij 3:08 pm #

  Fantastisch dat je het daar zo goed hebt 🙂 Je blog is echt plezant om te lezen en ik kijk er dan ook elke dag op :p

  Nog veel plezier daar en fijne vakantie!

 5. Heidi Paulissen 1 oktober 2012 bij 6:16 pm #

  Amai, je hebt het nogal druk precies! Ik kan misschien nog wat inspiratie opdoen van je leerkrachten…
  Zeg, en als je een lekker receptje hebt, laat maar komen!
  Amuseer je nog goed en tot hoors (“schrijfs”)!
  Lieve groetjes!

  • Anneleen in China 15 oktober 2012 bij 9:43 am #

   Dankje Tante Heidi! Hopelijk kan ik inderdaad zelf ook wat koken na dit jaar, want het eten is heeerlijk! =)haha

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mijn 1-oktobervakantie: Shanghai & Suzhou | Sinologica - 14 oktober 2012

  […] uit die in Leuven hadden gestudeerd + alle sinologen die in China zitten. En daar konden Joke, Anneleen, Tessa en ik natuurlijk geen nee tegen zeggen, vooral niet omdat de lieve Vicky van het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: