Comfortzone!

3 Sep

De bedoeling van een uitwisseling is dat je een nieuwe cultuur leert kennen, een nieuwe taal onder de knie krijgt en… dat je uit je comfortzone stapt. Daar zit ik dus nog midden in. Samen met mijn drie klasgenootjes behelp ik me prima in het Engels in plaats van het Chinees en eet ik pizza in plaats van rijst of noedels. Morgen in m’n eentje de bus op richting Ningbo komt dus geen seconde te vroeg =)haha Mijn goede voornemens? Geen enkele Chinees nog aanspreken in het Engels en de Chinese keuken het voordeel van de twijfel geven – na het ingewanden-incident. We aten intussen ook al heel lekker Chinees, dus dat laatste zal wel geen probleem zijn =)haha

Shanghai was nog geweldig! We gingen een avondje uit met andere jongeren van het hostel, bezochten de Yuyuan-tuinen, genoten van een boottochtje op de Huangpu-rivier, die door Shanghai stroomt, en bewonderden de stad vanuit de Jinmao-toren op een hoogte van 430meter. Verder bezochten we tempels, tempels en nog meer tempels. Er zijn er heel wat: boeddhistische, taoïstische, confucianistische… Maar daar vonden we wel het échte China in terug, of toch tenminste zoals we het ons voorgesteld hadden. Onze eerste kennismaking met het boeddhisme vonden we zo in de Chenxiangge Nunnery tempel. Dit kleine nonnenklooster bevindt zich midden in de drukte van Shanghai en niet de imposante gouden boeddha’s, maar wel de ontmoeting met een Chinese vrijwilligster maakte het bezoek zo bijzonder. Ze legde uit dat alles om een reden gebeurt en dat je om gelukkig te zijn slechts drie dingen moet doen: je mag niet hebzuchtig zijn, geen haat koesteren en je moet altijd je hart volgen. Toen we haar uitlegden dat we een jaar in China zouden studeren, gaf ze ons elk een boekje mee met boeddhistische soetras. Heel knap, wel nog wat moeilijk om te lezen. Misschien zou dat boekje lezen een mooie doelstelling zijn voor aan het einde van mijn Chinese schooljaar? =)

Verder kwamen ook onze klasgenootjes Dorien en Luca nog langs en vonden we een klein cafeetje waar we kaartjes konden verzenden naar… de toekomst! We schreven er allemaal eentje naar onszelf, maar dan voor één jaar later =)

Wat de Chinezen betreft is het nog steeds wennen. Ze zijn helemaal niet zo beleefd en vriendelijk zoals onze Chinese leerkrachten in België dat wel zijn. Ze kijken ook niet verbaasd op als je wat in het Chinees zegt en moedigen het ook niet aan. Nog vreemde gewoontes die ik niet helemaal doorgrond krijg: oude mensjes zitten in pyama op de metro, mannen ontbloten ongegeneerd hun buik als ze het wat te warm krijgen en plastic flesjes zijn zo gegeerd dat ze na je laatste slok uit je handen getrokken worden. Verder lijkt Shanghai me een erg veilige stad. Zelfs ’s avonds op de metro voelde ik me nog geen enkele keer onveilig of bedreigd.

Voor morgen ben ik intussen best zenuwachtig, maar het is eigenlijk wel een fijne spanning. Ik kan al niet wachten om morgen de bus op te stappen en zo mijn China-ervaring echt te starten! =)

Groetjes!

Advertenties

4 Reacties to “Comfortzone!”

 1. Je pa :-) 7 september 2012 bij 11:18 am #

  Schitterend met die foto’s erbij

 2. Jacob Marc 8 september 2012 bij 11:02 am #

  het enthousiasme van je pa was zo groot dat ik ook eens wou kijken naar wat jij te vertellen hebt. Blij! zo is mijn dag mooi begonnen.
  kiss.
  Hu Lang is de chinees.
  Whi is de hond van de keizer van China.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dus hoe was de eerste week in Suzhou eigenlijk? | Sinologica - 7 september 2012

  […] Wel, euhm, het was fantastisch tot nu toe! Ik zal eens een kort (lees: eerder lang, dus wees voorbereid) verslagje van de week maken, maar voor wie nog meer algemene indrukken van Shanghai wil, kan bij Anneleen terecht. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: